[FPGA] EP2C5 Mini Board

Kdo si již někdy hrál s FPGA (programovatelné hradlové pole) tak ví, že ceny vývojových desek a kitů nejsou zrovna lidové. Začátečníci nebo nenároční, kteří nechtějí utrácet tisíce, mohou koupit výrazně levnější FPGA desky z Číny.

EP2C5 Mini Board

Dnes vám stručně představím FPGA desku EP2C5 Mini Board, která je asi tou nejlevnější. S potřebným programátorem ji lze z Číny (například Ebay) koupit už od 18.99$ (cca 475 Kč). Bohužel velmi nízká cena si vybrala svou daň.

DSC02418_web

EP2C5 Mini Board má zastaralé (!!!) FPGA EP2C5T144C8N od firmy Altera, tedy to nejmenší z řady Cyclone II. Dále lze na této desce najít 3x LED, 1x uživatelské tlačítko a 87 GPIO pinů. Použité FPGA obsahuje 4608 logických elementů (LE), 26 blokových pamětí M4K o celkové kapacitě 119808 bitů, 13 násobiček a 2 PLL bloky. V každém LE je jedna LUT se čtyřmi vstupy a jeden klopný obvod (FF).

Pro syntézu a implementaci firmwaru určeného pro toto FPGA lze použít vývojový nástroj Altera Quartus II, ten je dostupný i ve verzi zdarma. Bohužel pro toto zastaralé FPGA z řady Cyclone II je nutné použít starou verzi 13.0sp1, novější verze již zmíněné FPGA nepodporují!

Zde lze stáhnout schéma zapojení EP2C5 Mini Board. Dále uvádím popis zapojení vybraných důležitých pinů. Čísla GPIO pinů jsou vyznačena přímo na desce potiskem.

Pin 3   - LED 1 (D2 na desce) - svítí v logické 0
Pin 7   - LED 2 (D4 na desce) - svítí v logické 0
Pin 9   - LED 3 (D5 na desce) - svítí v logické 0
Pin 17  - vstup hodinového signálu o frekvenci 50MHz
Pin 144 - tlačítko připojené na zem, vyžaduje nastavit interní pull-up rezistor

Závěrečné doporučení

Desku EP2C5 Mini Board jsem si před více než rokem sám koupil. Pro základní experimenty plně dostačuje. Dnes ji vám už nedoporučím! Nyní lze sehnat o pár korun dražší ale lepší deska s novějším a se stále podporovaným FPGA Cyclone IV od Altery:

- EP4CE6 Mini Board (bez programátoru) - 26$ [Ebay]
- EP4CE6 Mini Board (s programátorem)  - 30$ [Ebay]

Tato základní mnou doporučená deska existuje i v dražší variantě s FPGA od firmy Xilinx (odkaz níže). Toto FPGA Spartan-6 od Xilinxu je sice o něco lepší než FPGA Cyclone IV od Altery, ale potřebný programátor pro FPGA od firmy Xilinx je několikrát dražší (i čínský klon) a pokud ho nemáte, prodraží se vám nákup minimálně o dalších 25$!

- XC6SLX9 Core Board (bez programátoru) - 31$ [Ebay]

Pokud chcete vybavenější desku a nevadí vám utratit ještě o pár korun víc, lze koupit velmi zajímavou desku s integrovaným programátorem, s rozhraními VGA, PS/2, RS232, s externí SDRAM pamětí a s dalšími periferiemi:

- EP4CE6 FPGA Starter Board (integrovaný programátor) - 45$ [Ebay]

Desku EP4CE6 FPGA Starter Board jsem si nedávno objednal. Jakmile dorazí a pořádně ji otestuji, tak o ní napíšu článek.




Enjoy Reading This Article?

Here are some more articles you might like to read next:

  • [FPGA] Vybrané vývojové desky
  • [FPGA] EP4CE6 Starter Board
  • Fedora 20 v plném pracovním nasazení
  • Samsung Galaxy S po 5 měsících
  • Založení účtu u Air Bank