Fedora 20 v plném pracovním nasazení

Jelikož už nějakou chvíli provozuji na svém notebooku operační systém Fedora 20, rozhodl jsem se sepsat nějaké zkušenosti.

Můj linux

Používám Fedoru 20 s prostředím Cinnamon. Jelikož můj notebook Lenovo Thinkpad Edge E330 má díky upgradu v sobě mSATA SSD disk a pak ještě klasicky HDD disk, rozhodl jsem se nainstalovat Fedoru v tomto rozložení na disku:

SSD (64GB):
"/boot" EXT4 210MB
"/boot/efi" vfat 500MB
"/" EXT4 39GB
"/home" EXT4 23GB
HDD (512GB):
"/DATA" NTFS 512GB

Nicméně stále přemýšlím, že celý HDD přeformátuji na EXT4 a vytvořím na něm oddíl “/home” a na SSD místo něj rozšířím “/”. Tady bych byl rád, kdyby mi nějaký zkušenější linuxák poradil, jak moc se to projeví na rychlosti systému. Přece jen, nějaké konfigurační soubory co se pravidelně načítají třeba při startu systému by měli být i v oddíle “/home”, nebo se pletu?

Snímek obrazovky pořízený 2014-08-15 19-59-26

Jelikož mám nyní celý systém na SSD, tak je jeho rychlost úžasná, nikde se na nic nečeká. Stabilita systému je taky dobrá, zatím jsem nezaznamenal žádný pád aplikace, ale ani třeba celého prostředí Cinnamon. Po grafické stránce jsem provedl jen pár úprav, nainstaloval jsem grafické téma “Numix” a k tomu ještě ikony “Numix-Circle”. Bohužel mi zrovna neladila barva písma na ploše s tapetou, a tak jsem ji změnil tímto způsobem:

Tímto příkazem v terminálu jsem si otevřel soubor nemo.css z tématu Numix.

sudo gedit /usr/share/themes/Numix/gtk-3.0/apps/nemo.css

Na konec souboru jsem přidal následující řádky a soubor jsem uložil:

.nemo-desktop.nemo-canvas-item {
color: #FFFFFF;
text-shadow: 1px 1px @desktop_item_text_shadow;
}

.nemo-desktop.nemo-canvas-item:selected {
background-color: alpha(#D64A38, 0.9);
background-image: none;
color: #FFFFFF;
text-shadow: none;
}

No a myslím, že teď už prostředí vypadá velmi pěkně. I když každému se může líbit něco jiného.

V pracovním nasazení

Jelikož nyní pracuji v rámci letních brigád v CESNETu v projektu Liberouter, tak jsem vyzkoušel Fedoru i v pracovním režimu. Většinu času jsem připojený k nějakému serveru přes SSH, odkud spouštím vzdáleně potřebný software, to funguje na jedničku. Pak samozřejmě nejčastěji používám internetový prohlížeč Chrome a kancelářský balík Libre Office, případně i program Gimp. Všechny tyto programy také fungují bezvadně.

Snímek obrazovky pořízený 2014-08-15 20-24-16 Největší problém zatím byl, když jsem potřeboval připojit tiskárnu Canon MP640 přes domácí WiFi síť. Canon sice dodává potřebné ovladače, ale ty mají v závislostech jeden balíček, který má Fedora 20 v až příliš nové verzi, takže jsem musel starší verzi konkrétního balíčku vybuildovat sám, což se mi nakonec podařilo a tiskárna nyní vesele tiskne. Možná k tomu časem sepíšu i návod.

Snímek obrazovky pořízený 2014-08-15 20-19-50

Naopak pokud jsem připojoval tiskárnu klasicky přes USB, tak vždy se úspěšně připojila fungovala, bez potřeby nějaký speciálních ovladačů. To platí také o čtečce SD karet či web-kameře a mikrofonu v mém notebooku, prostě funkční hned po instalaci Fedory.

V domácím nasazení

Doma si občas člověk chce zahrát na počítači i nějaké hry. To již v dnešní době není problém ani na linuxu, protože i pro linux existuje Steam. Sám jsem si ho tedy nainstaloval a vyzkoušel jsem dvě velmi známé hry: Counter Strike: Source a Civilization V. Obě fungovali, sem tam sice je ještě nějaký bug (u CS:S se nezobrazují písmena s háčky a čárky,… u Civ5 se zase zasekává spouštěcí intro, ale jakmile se načte menu je již vše v pořádku), ale dají se bez velkých problémů hrát.

Snímek obrazovky pořízený 2014-08-15 20-08-21 Jindy si zase pouštím nějaký film nebo seriál, k tomu bezvadně poslouží známá aplikace VLC, která si poradí s různými formáty videa a titulků. Nebo, když si chci s někým dlouho do večera povídat můžu využít například Skype. Pro správu vaši elektronické knihovny nemusí chybět skvělý program Calibre.

Snímek obrazovky pořízený 2014-08-15 20-21-35

Musím říct, že nyní jsem s linuxem, respektive s Fedorou 20, velmi spokojený. Doufám, že tomu tak bude i nadále. Linux možná občas požaduje po svém uživateli víc znalostí než například Windows, ale aspoň se díky němu stále učíte spoustu nových věcí a časem pochopíte, že tyto znalosti se vám můžou někdy hodit.




Enjoy Reading This Article?

Here are some more articles you might like to read next:

  • Samsung Galaxy S po 5 měsících
  • HW akcelerace videa na Linuxu díky VA-API
  • Fedora 21: Zprovoznění tiskárny Canon MP640 přes WiFi
  • Report 2020/2021 - Nový byt a pandemie
  • [FPGA] Vybrané vývojové desky